Ποιοι είμαστε

zaxos-saddles_5Ο Ιωάννης Ζάχος, ένας από τους λίγους σαγματοποιούς που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος, έξι δεκαετίες τώρα αποδεικνύει πως το επάγγελμα αυτό, όταν το κάνεις με αγάπη και υπευθυνότητα μπορεί να αντέξει στον καιρό, χωρίς να κινδυνεύει από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το 1950 στην Καρδίτσα ξεκίνησε τη λειτουργία του το σαγματοποιείο των αδελφών Χρήστου και Λεωνίδα Ζάχου επί της οδού Ιεζεκιήλ 4. Με πολύ μεράκι επί σειρά ετών κατασκεύαζαν χειροποίητα είδη ιππασίας (χάμουρα, χαμούτια κ.λ.π.) και είδη σαγής για τα ζώα, και ειδικά για τα άλογα.

Εδώ και είκοσι χρόνια συνεχίζει την παράδοση αυτή ο γιος του Χρήστου Ζάχου, ο Ιωάννης Ζάχος, στον ίδιο χώρο, κατασκευάζοντας με το ίδιο μεράκι και αγάπη χειροποίητα χάμουρα, χαμούτια και είδη σαγής κρατώντας ζωντανή αυτή την παράδοση μέχρι σήμερα. Τη σκυτάλη για τη συνέχιση της τέχνης του σαγματοποιού την παρέλαβε ο υιός του, Αθανάσιος Ζάχος.

Εκτός από τα χειροποίητα είδη στο κατάστημά του υπάρχουν όλα τα είδη ιππασίας του εμπορίου (σέλες, στολές, μπότες, χαλινάρια, καπίστρια, σαμάρια είδη καλλωπισμού και πολλά άλλα).

Παρόλη την επέλαση της τεχνολογίας το 80% και πλέον των ειδών που κατασκευάζονται είναι χειροποίητα, ενώ ο ίδιος μιλώντας για το επάγγελμα αναφέρει:

Αγαπώ το επάγγελμα και για αυτό έχω μείνει σε αυτό, μένοντας πιστός στα υλικά που χρησιμοποιώ αλλά και στη διαδικασία που ακολουθώ για την κατασκευή εξαρτημάτων για τα άλογα όπως έκαναν εδώ και αρκετές δεκαετίες οι πρόγονοί μου.

Είναι ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί μεγάλη υπομονή, και υπευθυνότητα προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πελάτη.

 

Όσον αφορά το μέλλον ο κ. Ζάχος δηλώνει:

Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω και τα επόμενα χρόνια με την ίδια αγάπη και ευθύνη όπως η οικογένειά μου το ασκεί τόσες δεκαετίες.

zaxos-saddles_11

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.